dinsdag 9 juni 2015

Lingua Franca

Dit is eigenlijk een verwijzing naar eender welke taal dat in heel veel delen van de wereld gebruikt wordt als communicatiemiddel tussen diverse landen. Maar dit zal niet overal het Engels zijn bijvoorbeeld. Zo zal je in de Arabische Wereld voorhebben dat er Arabisch wordt gesproken onder deze landen en dat in Aruba, Curacoa en Bonaire bijvoorbeeld het Papiaments wordt gesproken.

Zoals ik al zei in mijn artikel over het Engels, werd deze taal al snel op veel plekken gesproken door invloed van de macht dat de Engelstalige landen hadden en daarnaast omdat veel landen voormalige Engelse kolonies zijn.  Maar tegenwoordig zie je ook dat bijvoorbeeld Europese landen onder elkaar kunnen communiceren in het Frans of Duits. 

De term is afkomstig van het Italiaans die in de middeleeuwen aan de Middellandse Zee fungeerde als communicatiemiddel. Als je dit woord letterlijk vertaald is dit "Frankische Taal " en verwijst dit naar de invloed dat de Franken hadden sinds de tijd van Karel De Grote. In het begin kon je zeggen dat het Latijns eigenlijk de "lingua Franca" titel had als het op wetenschap aankwam. Maar na de opkomst van Frans werd dit vervaagd en en in de 19e eeuw verdween dit volledig. Frans en Duits namen op dit moment over en na de val van de Berlijnse Muur was het Russisch de "lingua franca" van de Oostblok.

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Lingua_franca

HipHop

Hiphop is een muziekstijl waarin rappers vroeger in arme wijken hun gedachten op papier konden schrijven en zich zo konden uiten. Tegenwoordig is de diepe betekenis in de muziek een beetje weg, maar sommige kan je nog steeds beschouwen als echte rappers. Elke keer dat ik een goed, diepzinnig lied hoor vergelijk ik dit dan ook graag met poezie. Een moment waarop een artiest kan uiten wat hij voelt en dit dus kan loslaten.

Zoals ik dus al zei is dit voor de meeste gewoon muziek, terwijl dat de artiest vaak veel verder kijkt dan dit. Meestal gaat deze muziek over de manier dat hij/zij denkt en allemaal heeft meegemaakt en zet deze persoon dit om in de vorm van een gedicht op muziek. Door hiphop konden mensen dat het niet echt zwaar hadden eindelijk begrijpen hoe het voelde om iemand te zijn dat in de achterbuurten leeft. Vaak is dit ook de enige manier, buiten school, om niet in de problemen te komen of slechte dingen te doen.

Dit is begonnen in de wijken van New York City en wordt nu vaak in de eerste plaats gekend als een manier waarop mensen dat het moeilijk hadden/hebben zich kunnen uiten, wat ook de bedoeling was van dit alles. Voorbeelden van artiesten uit New York zijn bijvoorbeeld Jay-Z, Notorious B.I.G. en WU-TANG Clan dat zich nu de iconen van hiphop kunnen noemen. Een negatief punt achter dit is dat het nu eigenlijk een beetje als een stereotype wordt gezien en dat sommige mensen in zulke buurten niet meer geloven in hun studies en meer gaan voor hun atletische kwaliteiten of hun muzikale talenten en dit is denk ik wel niet de bedoeling.

Ik denk vooral aan dit lied als ze het woord hiphop zeggen tegen mij, dus hopelijk geniet u hiervan.

Het Engels

Het Engels is een taal dat vrij bekend is in alle delen van de wereld. Het is niet de meest gesproken taal, dat is namelijk het Chinees, maar het is wel de meest verspreide taal. Dit komt door de invloed van het Britse Rijk in de 18e eeuw op militair, politiek, wetenschappelijk, economisch en zelfs cultureel vlak. Maar daarna kwam ook de invloed van de Verenigde Staten vanaf de 20ste eeuw tot de dag van vandaag door hun sterke wereldmacht na de Tweede Wereldoorlog.

Als we kijken vanwaar dit komt kunnen we vaststellen dat het Engels afkomstig is van oude dialecten dat over zijn gebracht naar Engeland door Angelsaksische kolonisten. Na de Normandische verovering van Engeland werd oud Oudengels omgezet naar Middelengels. Dit kwam door het gebruiken van leenwoorden en de regels van de Normandische spelling ook toe te passenHet Engels vindt zijn oorsprong in de Germaanse talen die in Groot-Brittanie werden gesproken vooral de taal van de Angelen, Saksen en de Juten.

Aangezien dat GB zoveel kolonies had is het vrij logisch dat er nog een deel van hun cultuur is achter gebleven. Tegenwoordig is Engels dan ook de eerste taal in Australie, Nieuw-Zeeland en ook Nigeria. En dit is uiteraard nog steeds de eerste taal in het Verenigd Koninkrijk en De Verenigde Staten Van Amerika. In een groot deel van de wereldbevolking wordt dit als tweede taal gesproken en is dit dan ook de taal waaronder verschillende landen met verschillende moedertalen dan ook met elkaar communiceren en onderhandelen


donderdag 4 juni 2015

Afrikaanse talen

Ik zal het vandaag hebben over Afrikaanse talen. Wat speciaal is hieraan is dat sommige verdeeld zijn onder landen, maar andere verdeeld onder regio's. Nu heb ik het niet over het Engels en Frans bijvoorbeeld dat mee gaan sinds de tijd van de kolonies, maar hier gaat het echt over andere talen zelfs dialecten dat voor de tijd van de kolonisatie zelfs al gebruikt werden.

Waarschijnlijk heb je al gehoord van het Arabisch en Swahili, maar heb je ook al gehoord van minder bekende talen zoals Maa en het Hai//om. Deze talen behoren allemaal tot grote taalfamilies zoals Afro-Aziatische talen, Niger-alen zoals Congo talen, Nilo-Saharaanse talen en Khoisan talen. Hier een zeer snel overzicht van welke talen er gesproken worden in Afrika:
-Noord-Afrika, daar spreken ze voornamelijk Afro-Aziatische talen zoals Semitische en Berbertalen.
-De Soedan, ze spreken er heel veel talen, meestal Niger-Congotalen maar ook Tsjadisch. Het zijn toontalen die dubbele articulatie vertonen.
-Oost-Afrika (of 'de hoorn van Afrika') hier worden meestal Afro-Aziatische talen gesproken.
-Het Rift-gebied, hier spreken ze Nilo-Saharaans, Afro-Aziatisch en Koihsan.
-In Centraal-Afrika spreken vrijwel overal Bantoetalen.
-De laatste is Zuid-Afrika, hier komen talen met klikfonemen voor, hier spreken ze ook verschillende talen zoals Bantoetalen en Khoisantalen.


Als je echt alles moet onderverdelen kan je dagen door blijven gaan, en dan heb ik het over talen dat officieel herkend zijn. Zo'n zijn er ook talen in Afrika dat gewoon onder sommige kleine groep gesproken worden en totaal niet gekend zijn. Je hebt er meer dan 2000 verschillende gesproken talen, sommige talen zelfs afgeleid uit het Nederlands, Frans of Engels. Afrika bezit 11% van de wereldbevolking en maar liefst 30% van de talen over de hele wereld. Daarom noemen ze Afrika het meest taalrijke continent van de hele wereld.

Straattaal

Je hoort het steeds vaker, jongeren dat praktisch niet meer verstaanbaar zijn door invloed van straattaal. Dit is een mengtaal dat wordt gesproken door jongeren van verschillende culturen. Hoe ouder ik werd, hoe meer dat deze 'taal' zich ontwikkelde en meer woorden zich begonnen te vormen.  Maar vanwaar kwam dit? En hoe komt het dat dit zoveel invloed heeft op de jeugd?







Als je in buurten van Antwerpen zoals bijvoorbeeld Deurne(waar ik vandaan kom) kwam zag je dat straattaal zich snel begon te evolueren en ik denk dat dit vooral komt door het feit dat dit een multiculturele buurt was. Zo kon je Congolezen, Marokkanen, Turken, Ghanezen en Surinamers vooral vinden in de buurt, waardoor het makkelijker voor ons was om van elkaar een paar woorden te "stelen" waardoor iedereen allerlei verschillende woorden, uit verschillende talen toepaste in hun zinnen. Maar ook uit het Engelse kwamen veel nieuwe woorden en dit is namelijk door de grote invloed van hip-hop en graffiti. Veel allochtonen in de buurt konden ook niet volledig Nederlands spreken dus om te communiceren met elkaar moesten we elkaar wel woorden aanleren zodat dit vlotter kon gaan.






Nu de reden waarom dit zich zo snel verspreidt en bijna alle jongeren zo beginnen te spreken is denk ik in de eerste plaats omdat alle scholen meestal wel een paar jongeren hebben met een niet-Belgische afkomst. Maar langs de andere kant denk ik dat dit vooral bekend is omdat jongeren geloven dat dit hun eigen codetaal is. Eindelijk hebben ze iets gevonden dat hen onderscheidt van autoriteiten of ouders. Het gevoel dat je overal waar je loopt gewoon kan spreken zoals je wilt en een ouder dit niet kan verstaan, dat is wat jongeren aantrekt om zo te spreken.