donderdag 4 juni 2015

Straattaal

Je hoort het steeds vaker, jongeren dat praktisch niet meer verstaanbaar zijn door invloed van straattaal. Dit is een mengtaal dat wordt gesproken door jongeren van verschillende culturen. Hoe ouder ik werd, hoe meer dat deze 'taal' zich ontwikkelde en meer woorden zich begonnen te vormen.  Maar vanwaar kwam dit? En hoe komt het dat dit zoveel invloed heeft op de jeugd?







Als je in buurten van Antwerpen zoals bijvoorbeeld Deurne(waar ik vandaan kom) kwam zag je dat straattaal zich snel begon te evolueren en ik denk dat dit vooral komt door het feit dat dit een multiculturele buurt was. Zo kon je Congolezen, Marokkanen, Turken, Ghanezen en Surinamers vooral vinden in de buurt, waardoor het makkelijker voor ons was om van elkaar een paar woorden te "stelen" waardoor iedereen allerlei verschillende woorden, uit verschillende talen toepaste in hun zinnen. Maar ook uit het Engelse kwamen veel nieuwe woorden en dit is namelijk door de grote invloed van hip-hop en graffiti. Veel allochtonen in de buurt konden ook niet volledig Nederlands spreken dus om te communiceren met elkaar moesten we elkaar wel woorden aanleren zodat dit vlotter kon gaan.






Nu de reden waarom dit zich zo snel verspreidt en bijna alle jongeren zo beginnen te spreken is denk ik in de eerste plaats omdat alle scholen meestal wel een paar jongeren hebben met een niet-Belgische afkomst. Maar langs de andere kant denk ik dat dit vooral bekend is omdat jongeren geloven dat dit hun eigen codetaal is. Eindelijk hebben ze iets gevonden dat hen onderscheidt van autoriteiten of ouders. Het gevoel dat je overal waar je loopt gewoon kan spreken zoals je wilt en een ouder dit niet kan verstaan, dat is wat jongeren aantrekt om zo te spreken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten